Hvis din hunkat ikke er steriliseret, vil hun regelmæssigt komme i løbetid. Det kan være en frustrerende periode for både kat og ejer, da hendes adfærd ændrer sig markant. Mange katteejere bliver overraskede over, hvor vokal og rastløs en kat i løbetid kan blive. I dette blogindlæg kan du blive lidt klogere på kattens løbetid – og hvordan du håndterer perioden bedst muligt.

Hvornår kommer en kat i løbetid?

Hunkatte kan komme i løbetid allerede fra de er fem til ni måneder gamle – afhængigt af race og omgivelser. Løbetiderne følger ofte årstiderne og forekommer primært i de lyse måneder fra forår til tidligt efterår. En løbetid varer typisk mellem 4-10 dage, men hvis katten ikke bliver parret, kan hun gå i løbetid igen efter blot et par uger.

Dette kan fortsætte i flere måneder og være meget krævende for både katten og ejeren. I modsætning til hunde får katte ikke en blødning under løbetiden, men deres adfærd ændrer sig markant – og det gør det tydeligt, hvornår perioden er i gang.

Hvordan opfører en kat i løbetid sig?

Hvis en kat går i løbetid, vil hendes adfærd ændre sig betydeligt. Det er en periode med stor hormonel uro, hvor katten kan virke mere kælen og opsøgende, men samtidig også frustreret. Hun bliver mere rastløs, går hvileløst rundt i hjemmet og kan gnide sig op ad møbler, mennesker og gulve langt mere end normalt.

Mange katteejere oplever, at deres kat begynder at miave højlydt, ofte både dag og nat, da hun instinktivt kalder på potentielle hankatte. En kat i løbetid indtager ofte en karakteristisk parringsstilling, hvor hun løfter bagkroppen, tramper med bagbenene og bevæger halen til siden.

Hvordan kan du berolige din kat?

Selvom du ikke kan stoppe løbetiden naturligt, er der nogle ting, du kan gøre for at gøre perioden mere udholdelig for både din kat og dig selv. Først og fremmest kan ekstra opmærksomhed og kærlighed hjælpe. Mange katte søger mere kontakt under løbetiden, og ved at kæle og lege med hende kan du hjælpe hende med at finde lidt ro.

Mental og fysisk aktivering kan også være en god metode til at aflede hendes opmærksomhed fra hendes instinkter. Brug legetøj, som hun skal arbejde for, eller interaktive foderskåle, der får hende til at bruge sin hjerne og krop.

Hvad bør du undgå?

Det kan være frustrerende at have en kat i løbetid, men der er visse ting, du ikke bør gøre i forsøget på at få hende til at falde til ro. Det vigtigste er, at du aldrig straffer din kat for hendes adfærd – hun kan ikke kontrollere de instinkter, der styrer hende, og straf vil kun gøre hende mere stresset.

Det er heller ikke en god idé at give hende adgang til at gå udenfor – selv hvis hun virker desperat efter det. En enkelt tur ud kan resultere i et kuld uønskede killinger: Hankatte kan nemlig være utroligt insisterende, når de fornemmer en hunkat i løbetid.

Der findes hormonelle midler, der kan udskyde eller forhindre løbetiden, men de bør kun anvendes efter rådgivning fra en dyrlæge. Langvarig brug af denne type medicin kan have bivirkninger, hvorfor det ikke er en ideel løsning på længere sigt, og derfor ikke noget vi anbefaler.

Alt du skal vide om sterilisation

Hvis du ikke har planer om at få killinger, er sterilisation den mest effektive løsning. Når en kat steriliseres, fjernes æggestokkene, hvilket betyder, at hun ikke længere kommer i løbetid. Dette gør ikke kun hverdagen lettere for dig som ejer, men har også sundhedsmæssige fordele for katten.

Sterilisation reducerer risikoen for livmoderinfektioner og visse former for kræft og forhindrer de hormonelle udsving, der kan føre til stress og uro. Katte kan steriliseres fra omkring 5-6 måneders alderen – men det kan også gøres senere, hvis din kat allerede har haft en eller flere løbetider.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt sterilisation er det rette valg for din kat, er du velkommen til at kontakte os for rådgivning.