Det kan være en udfordrende periode, når din tæve går i løbetid – både for hende og for dig som ejer. Hendes adfærd kan ændre sig, hanhunde kan pludselig virke meget interesserede, og du skal være ekstra opmærksom for at undgå uønskede parringer. I dette blogindlæg kan du blive lidt klogere på, hvordan du håndterer en hund i løbetid.
Hvornår og hvor ofte kommer en hund i løbetid?
De fleste tæver kommer i deres første løbetid, når de er mellem seks og tolv måneder gamle –afhængigt af race og størrelse. Små hunderacer har ofte deres første løbetid tidligere end større racer. Herefter kommer løbetiden typisk to gange om året og varer omkring tre uger.
Løbetiden er inddelt i fire faser, hvor de første to er de mest markante:
- Forbrunst (proøstrus) varer cirka 7-10 dage. Her vil du ofte bemærke blodigt udflåd, hævelse af kønsorganerne og en ændring i din hunds adfærd. Hanhunde vil begynde at vise interesse, men hun vil endnu ikke være villig til parring.
- Brunst (østrus) varer også omkring 7-10 dage. På dette tidspunkt er din tæve klar til parring, og udflådet bliver mere klart eller lyserødt. Hendes adfærd kan ændre sig markant, og hun vil ofte opsøge hanhunde aktivt.
- Metøstrus varer et par måneder. Her falder kroppen falder til ro. Hvis hunden ikke er drægtig, vender hormonerne gradvist tilbage til normaltilstand.
- Anøstrus er hvilefasen. Her stabiliserer hormonbalancen sig, indtil næste løbetid begynder.
Hundens adfærd under løbetid
Løbetiden påvirker ikke kun din hunds krop, men også hendes humør og adfærd. Mange tæver bliver mere kærlige og opsøgende, mens andre bliver mere reserverede eller endda irritable. Hun kan begynde at markere mere, både indendørs og udendørs, for at signalere sin tilstand til hanhunde.
En anden typisk ændring er, at hun kan blive mere rastløs, have svært ved at koncentrere sig og virke mere opmærksom på omgivelserne. Dette skyldes, at hendes krop er fyldt med hormoner, som gør hende klar til parring.
Hvis din hund pludselig hyler, piber eller bliver besat af at forsøge at komme ud, skyldes det ofte, at hun er på udkig efter en hanhund. Det er således vigtigt at tage ekstra forholdsregler for at holde hende sikker.

Sådan beskytter du din hund – og undgår uønskede hvalpe
En af de største bekymringer for hundeejere er risikoen for en uønsket parring. Hanhunde kan være utroligt vedholdende, når de opfanger duften af en tæve i løbetid, og mange vil gøre alt for at komme tæt på hende – også selvom det betyder at springe over hegn eller bryde gennem døre.
For at beskytte din tæve bør du altid holde hende i snor, når I går tur – også selvom hun normalt er god til at komme, når du kalder. Hendes instinkter kan tage over, og hun kan pludselig forsvinde i jagten på en hanhund. Undgå hundeskove og områder, hvor mange hunde færdes, da hanhunde kan blive meget insisterende og stressende for din tæve.
Du kan med fordel sikre haven, så der ikke er nogen mulighed for, at en hanhund kan komme ind – eller at din hund kan slippe ud. Hvis du har flere hunde derhjemme, især en hanhund, bør du adskille dem for at forhindre en parring.
Hygiejne og lugtgener
Under løbetiden vil din hund have et blodigt udflåd, som kan efterlade pletter i hjemmet. Nogle tæver er meget renlige og slikker sig selv ofte, mens andre ikke gør det i samme grad. Hvis du vil beskytte møbler og gulve, kan du bruge specialdesignede løbetidsbukser, som kan købes i dyrehandlere.
Det anbefales først at sterilisere hunden, når den er færdigudviklet, og gerne mellem 2 løbetider. Tag gerne en snak med os om fordele og ulemper.