Kløe, irritation – og i værste fald længerevarende sygdomme. Vi kan ikke skærme vores dyr for flåter, lopper og andre parasitter. De findes overalt – særligt hvis man nyder at tage på tur i naturen. Hos Dyrlægehuset Aulum gør vi dyrlægebesøget behageligt for dyr og ejer, uanset om der skal fjernes flåter eller behandles for infektioner. Med en lokal placering mellem Herning og Holstebro er vi kun en kort køretur væk, hvis du skulle mangle akut hjælp.

Parasitter i Danmark: Levesteder og sygdomme

Flåter trives bedst i varme temperaturer, og derfor er der større chance for at få et flåtbid fra maj til oktober. Det samme gør sig gældende med lopper, som formerer sig om sommeren og i efteråret – men ligeledes viser sig indendørs hele året. Af den grund er det vigtigt, at du gennemtjekker din hund eller kat regelmæssigt – for ikke at sige dig selv! Bid fra flåter kan nemlig medføre en række sygdomme, som kan udvikle sig og få alvorlige følger, hvis ikke man behandler dem i tide. En af de mest hyppige sygdomme, som mange flåter bærer på, er en bakterie som kaldes Borrelia Burgdorferi. Denne kan både smitte mennesker og dyr – og viser sig i kraft af symptomer som feber, træthed og muskelsmerter. Oplever man disse symptomer hos sit kæledyr, er det vigtigt, at man kontakter os hurtigst muligt. Med antibiotikabehandling kan vi hurtigt få din trofaste følgesvend på benene igen.

Sådan tjekker du dit dyr for lopper og flåter

Så snart du opdager en parasit, er det vigtigt, at den fjernes med det samme. Lader man en flåt sidde mere end et døgn, kan parasitten nemlig udvikle sig og risikoen for, at der overføres sygdomme, er større. Den nemmeste måde at fjerne dem på er ved hjælp af en flåttang. Dette er en slags pincet, som er særligt egnet til formålet. Når flåten skal fjernes, griber du din flåtfjerner, tager direkte fat om parasittens hoved helt nede ved huden og drejer. Det gør som udgangspunkt ikke noget, hvis noget af hovedet på flåten sidder tilbage. Denne vil blive afstødt fra huden i løbet af et par dage. Begynder man at fjerne resterne fra flåten, kan det skabe irritation i huden og i værste fald infektion. Forsøg derfor at fjerne flåten i første omgang. Skal du tjekke efter lopper, anbefaler vi, at du bruger en loppekam. Har du mistanke om, hvorvidt din hund eller kat har lopper, kan du genkende lopperne ved deres afføring. Dette opdager du ved at tørre loppekammen af i et papir, efter du har kørt kammen igennem dit kæledyrs pels. Er papiret rødt, er der sædvanligvis tale om lopper.

Forebyggelse: Benyt disse midler mod flåtbid

Foruden at tjekke din hund eller kat regelmæssigt for flåter og lopper kan du investere i en række præparater, som beskytter mod bid. Der findes mange forskellige produkter på markedet, og derfor anbefaler vi, at du tager en snak med os i klinikken, inden du vælger præparaterne. Dette skyldes, at der findes en række midler, som kan anvendes på hunde – men som er giftige for katte. Det er derfor ikke uvæsentligt, hvilket produkt du vælger. Med den rette vejledning kan du skabe de bedste forudsætninger for at beskytte dit kæledyr mod sygdomme.

Hvornår skal du kontakte os?

Hos Dyrlægehuset Aulum tilbyder vi uforpligtende rådgivning til alle, der har behov for det. Af den årsag kan du kontakte os, ligegyldigt om du har et simpelt spørgsmål til fjernelse af flåter eller skal have vaccineret din hund mod sygdomme. Kontakt os allerede nu på telefonen eller besøg os i klinikken i Aulum. Vi står klar med kompetent vejledning alle hverdage.